Vantaan Kuusijärvellä järjestettiin 2.6.2013 triathlon, johon pääsin osallistumaan kaupungin työntekijänä ilmaiseksi. Sain tiedon tapahtumasta vain viikon etukäteen, joten harjoittelemaan en ehtinyt käytännössä ollenkaan. Uintia ja juoksua en ollut harrastanut pitkään aikaan. Pyöräilyä oli sen sijaan tullut treenattua arkipäivisin poljettujen 50 kilometrin työmatkojen ja pidempien viikonloppulenkkien muodossa kohtalaisesti: toukokuun aikana kilometrejä kertyi 1435. Epätasapainoisesta harjoittelusta huolimatta lähdin kokeilemaan
triahtlonia yksilösuorituksena. Kollegat sen sijaan osallistuivat kolmen
hengen joukkueviestiin, jossa jokaisella ryhmän jäsenellä on oma lajinsa.
Juoksun ja etenkin uinnin – en ole koskaan ollut hyvä uimari – vähäisen harjoittelun vuoksi tyydyin osallistumaan kokeilusarjaan, jossa matkat olivat seuraavat: uinti 200 metriä, pyöräily 14 kilometriä ja juoksu 2,5 kilometriä. Triahtlonin perusmatkahan on seuraavanlainen: uinti 1500 metriä, pyöräily 40 kilometriä ja juoksu 10 kilometriä. Joukkuesarjaan osallistuneet työkaverit suorittivat matkat tämän pituisina. Teräsmiehiä ja -naisia varten on myös täysmatka: uinti 3,8 kilometriä, pyöräily 180 kilometriä ja vielä maratonjuoksu päälle. Tätä vaihtoehtoa ei tosin ollut Kuusijärvellä edes tarjolla – ehkä hyvä niin, sillä lämpötila oli hellelukemissa.
Näkymä Kuusijärven yli tapahtumapaikalle. |
Alkulämmittelyinä Espoosta Kuusijärvelle poljettujen 30 kilometrin jälkeen oli edessä varusteiden valmistelu. Triathlonissa on siis kaksi vaihtoa, jotka on syytä suunnitella etukäteen hyvin, sillä niihin tuhlaantuu helposti paljon aikaa. Ensikertalaisena en tosin tiennyt, miten vaihdot olisi järkevintä valmistella. Mietin muun muassa voisiko samaa pukua käyttää koko kilpailun ajan, sillä vaatteiden vaihtaminen vie aikaa ja on ehkä hieman turhaakin näin lyhyellä matkalla. Päädyin kuitenkin muiden tavoin asettelemaan vaihtovaatteet vaihtopaikalla olevaan muovikoriin. Kilpailunumerolla varustettu fillari ripustettiin satulasta metallikaiteeseen.
Kokeilusarjassa oli vain 11 osallistujaa, joten tilaa oli varsin hyvin. Tosin eri sarjojen lähdöt olivat lähes peräkkäin. Kilpailu alkoi 200 metrin uinnilla laiturin ympäri. Vesi oli onneksi 21 asteista, joten märkäpukua ei tarvinnut käyttää. Avovesiuintiin tottumattomana alku oli melkoista taistelua aaltojen lyödessä naamalle. Jokainen hengenveto toi mukanaan annoksen järvivettä, ja keskeyttäminenkin ehti jo käydä mielessä. Päätin kuitenkin ottaa uinnin rauhallisesti sammakkotyylillä, jotta selviäisin pyöräilyosuuteen. Arvelin saavani siinä muut kiinni. Nousin järvestä viimeisten joukossa, mutta hyvissä tunnelmissa, sillä vaikein osuus oli selätetty.
Uintiosuus takana, matkalla fillarille ja fiilikset huipussaan :D |
Järvestä juostiin parin sadan metrin matka vaihtopaikalle. Onneksi pahimmat kosteudet olivat jo haihtuneet lyhyen juoksun aikana, sillä kuivatteluun ei ollut aikaa. Tästä huolimatta vaihtoon kului itsellä liian kauan, useita minuutteja. Yksi syy oli se, etten ollut kiinnittänyt pyöräilykenkiä valmiiksi polkimiin. Pyörää oli nimittäin talutettava yli sadan metrin matka, mikä oli maantiepyöräilykengät jalassa hidasta.
Osalla kilpailijoista oli triahtlonkäyttöön tarkoitettu pyörä. |
Pyöräilyosuus koostui kahteen kertaan edestakaisin ajettavasta seitsemän kilometriä pitkästä suorasta tienpätkästä. Peesata ei saanut. Pyörään aamulla ilmaantunut voimakas naksutusääni teki polkemisen hieman epävarmaksi – mitä voimakkaammin polki, sitä kovemmmaksi ääni kävi. (Jälkeenpäin selvisi, että ääni kuului keskiöstä, eikä hiilikuiturungosta, kuten olin pelännyt.) Tästä huolimatta ohitin useita pyöräilijöitä, eikä ohitseni tullut ketään, joten oletin sijoitukseni parantuneen selvästi. Tien päässä oli tankkauspiste, jossa taitavat järjestäjät tarjoilivat vettä ja urheilujuomaa vauhdista.
Vaihtopaikka. |
Vaihto juoksuun sujui hieman ensimmäistä vaihtoa nopeammin, sillä käytin kenkiä lukuun ottamatta samoja vaatteita. Juoksureitti kulki pääosin Kuusijärven rantoja myöden ja oli korkeusprofiililtaan vaihteleva. Etukäteen oli varoiteltu pyöräilystä juoksuun siirtymisen haasteista. Näin lyhyellä matkalla ei suuria ongelmia jalkojen kanssa ilmennyt. Alamäet tosin tuntuivat hieman väsyneissä reisissä. Pyöräilyn loppupäässä oli ilmaantunut lievää pistoa keskivartalossa, joka voimistui juostessa. Kyseessä lienee sama (pallea-?) kipu, joka on aikaisemminkin juostessa vaivannut. Oikeaan hengitystekniikkaan pitäisi ilmeisesti kiinnittää enemmän huomiota. Juoksun loppupuolella kipu voimistui ja muutenkin hitaalta tuntunut jolkottelu hidastui entisestään. Tästä huolimatta ohitin useita kilpailijoita, eikä ohitseni tullut taaskaan ketään. En silti tässä vaiheessa tiennyt, että edessäni juossut mies oli sarjani ensimmäinen. Kivuista kärsineenä en jaksanut yrittää enää ohitusta. Pienen loppusprintin sentään pystyin tekemään maaliviivan nähtyäni.
Maalissa lyötiin ensimmäiseksi mitali kaulaan (käsittääkseni kaikki kokeilusarjalaiset palkittiin, ja lisäksi olisi saattanut voittaa kaikkien kesken tehdyssä arvonnassa). Lisäksi tarjoiltiin palautusjuomaa ja -patukkaa. Varsinaista ruokailua ei tapahtumaan sisältynyt, mikä oli hieman yllättävää korkeahkon osanottomaksun ja kilpailijoiden energiantarpeen huomioiden. Vastaavissa pyöräilytapahtumissa hintaan sisältyy ruokailu, vaikkei kyse olekaan yleensä mistään kulinaarisesta nautinnosta. Alueella oli sentään kahvila. Kahvilan yhteydessä oli myös hyvät pukutilat ja tavaroiden säilytys. Oman kilpailuni päätyttyä jäin seuraamaan työkavereiden joukkuekisaa ja nauttimaan aurinkoisesta päivästä järven rannalla.
Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli hieno kokemus ja paljasti omat vahvuudet ja heikkoudet: pyöräily ja juoksu näyttää jo sujuvan, mutta uintia ja vaatteiden vaihtoa lienee syytä vielä harjoitella! Ensikertalaisen on syytä kokeilla etukäteen avovesiuintia – se kun on hieman vaativampaa kuin uinti uimahallissa. Vaikka olisikin jo yhden lajin mestari on eri lajien harjoittelu peräkkäin tarpeellista, sillä nopea siirtyminen lajista toiseen voi aiheuttaa etenkin pitkillä matkoilla hankaluuksia.
Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli hieno kokemus ja paljasti omat vahvuudet ja heikkoudet: pyöräily ja juoksu näyttää jo sujuvan, mutta uintia ja vaatteiden vaihtoa lienee syytä vielä harjoitella! Ensikertalaisen on syytä kokeilla etukäteen avovesiuintia – se kun on hieman vaativampaa kuin uinti uimahallissa. Vaikka olisikin jo yhden lajin mestari on eri lajien harjoittelu peräkkäin tarpeellista, sillä nopea siirtyminen lajista toiseen voi aiheuttaa etenkin pitkillä matkoilla hankaluuksia.
Omat aikani olivat seuraavat: 11 osanottajaa
Kokonaisaika: 0.49.08,1 + 28,2 2. sija
Uintiaika: | 00:03:40 8. sija |
Vaihtoaika: | 00:04:28 8. sija |
Pyöräilyaika: | 00:27:41 1. sija |
Juoksuaika: | 00:13:22 1. sija |
Pyöräily 1. kierros: | 00:12:48 1. sija |