sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Matkapyörä

Hybridi matkapyöränä

Viime kesän pyörämatkat, yhteensä noin 1000 kilometriä, poljin kuvassa näkyvällä fitnesshybridillä. Jäykästä alumiinirungosta ja kapeista renkaista johtuen tien epätasaisuudet välittyivät ajajaan tehokkaasti, mihin on kyllä tavallaan maantielenkeillä tottunut. Lenkeillä kuuluukin vähän kärsiä, mutta pyörämatkailun olisi edes jollakin tapaa hyvä muistuttaa lomailua ;)

Vaihteiston maantievälitykset olivat liian raskaat pyörämatkailuun: pienin vaihde oli 39-23. Ilman etulaukkuja pyörä oli myös hyvin takapainoinen sekä vaikeasti käsiteltävä. Tällaisenaan pyörä soveltuisi paremmin vauhdikkaaseen pyörämatkailuun kevyellä varustuksella. Nykyisin arkikäytössä olevassa pyörässä on tosin kompaktikammet ja 26 hampainen takaratas, mutta maastovälitykset olisivat silti käytännöllisemmät täyteen lastatussa matkapyörässä.

Citymaasturi ennen kunnostusta

Tulevaa Lappiin ja Jäämeren rannalle suuntautuvaa pyörämatkaa varten harkitsin leveämpien renkaiden ja maastopyörän vaihteiston vaihtamista hybridiin, mutta viime hetkellä päätinkin kunnostaa vanhan citymaasturin matkapyöräksi. Teräsrunko, leveät renkaat ja rennompi ajoasento lisäävät mukavuutta pitkillä matkoilla. Lisäksi oli loogisempaa uusia citymaasturin loppuunajettu maastovälitteinen vaihteisto kuin asentaa sellainen vauhdikkaaseen maantieajoon tarkoitettuun fitnesshybridiin. Maastovälityksiä kuitenkin tarvittaisiin, sillä etenkin Norjan puolella on paljon nousuja, ja varusteita täytyy olla mukana enemmän kuin viime kesän Itä- ja Etelä-Suomen matkoilla.

Matkapyörä osina ennen kokoamista. Vanhasta pyörästä säästyi vain runko ja jarrut.

Matkapyörän osalista
runko: Crescent Sleipner 26" citymaasturi (teräs)
ohjainkannatin: Spectra 1 1/8"x180 säädettävä (alumiini)
ohjaustanko: Xtreme Free Tour (alumiini)
tankoteippi: Xtreme Gel-Kork HPP
satulatolppa: Crescent (teräs)
satula: Sportourer FLX Gel Flow Eleganza
etukiekko: Mavic XM317 Shimano DH-3N72 napadynamolla (32-puolaa)
takakiekko: Mavic XM317 Deore navalla (36-puolaa)
renkaat: Continental TravelContact 26x1.75
sisäkumit: Continental Unitube MTB 26 (Schrader-venttiili)
kampisarja: Shimano Alivio FC-M410 (välitykset: 42-32-22)
polkimet: Shimano PD-M324
keskiö: Shimano BB-UN54
rataspakka: SRAM PG-830 (8-lehtinen, välitykset: 11-30)
ketjut: SRAM PC-870
vaihdevivut: Shimano Alivio SL-M410
etuvaihtaja: Shimano Alivio FD-M412
takavaihtaja: Shimano Alivio RD-M410 SGS
jarrukahvat: Promax
jarrut: Promax v-jarrut
jarrupalat: Xtreme
takatavarateline: Z-Bike (alumiini)
etutavarateline: Xtreme Lowrider LR-1
laukut: Biltema
pullotelineet: Rose (alumiini)
lokasuojat: Zefal Paragon MTB
peili: B + M
ajotietokone: Club 7-function (joku halpamalli, mutta toimiva)
lisävarusteet: B + M E-Werk (dynamoon kiinnitettävä latauslaite akuille)

Valmis matkapyörä ilman laukkuja Salo-Espoo testimatkalla.

Pyörä painaa yllä olevan kuvan mukaisessa varustuksessa n. 17 kg, eli muutaman kilon vastaavasti varustettua hybridiä enemmän. Paino tuntuu etenkin ylämäissä, mutta toisaalta matkatavarat hidastavat joka tapauksessa matkapyöräilijän menoa. Lisäksi uusi pyörä on mukavampi ajettava täyteen lastattuna. Pyörämatkailuun tarkoitettu ohjaustanko tarjoaa useita ajoasentoja, josta kädet ja selkä varmasti vielä kiittävät. 26 tuuman vanteet ovat tukevammat ja niiden saatavuus on parempi kehitysmaissa (jos niin kauas joskus eksyy ;) kuin hybridin 28 tuumaiset. Pyörän todellinen toimivuus selviää kuitenkin vasta 30.6. alkavalla kuukauden mittaisella pyörämatkalla, jota tullaan tässä blogissa seuraamaan.

4 kommenttia:

  1. Löysin tämän postauksen kun etsiskelen etulaukuille telinettä ensi kesän reissuille, mitä mieltä olet tuosta Xtremen telineestä? Näyttää olevan edullinen. Onko kiinnityssysteemi hyvä, ja onnistuuko helposti ilman erityisvirittelyä mukana olevilla kilkkeillä levyjarrulliseen pyörään?

    VastaaPoista
  2. Kyllä se vaikuttaisi sopivan ainakin mun levyjarrulliseen Tunturi-hybridiin. Pientä kikkailua saattaa tarvita riippuen siitä millainen etuhaarukka on. Itse jouduin muistaakseni etsimään pidemmät ruuvit. Teline on alumiinia, joten 2000 km ajon aikana liikkumaan päässyt laukku teki telineeseen selvät kulumajäljet. Muuten teline on kyllä ihan toimiva.

    VastaaPoista
  3. Kiitti infosta. Ihmettelin just sitä että meneekö tuo putki tosiaan juuri navan keskipisteen kohdalta, ja miksi niin kun siitä kohdin just kiekko on kiinni. Ainakin kuvassa näyttää siltä. Että pitääkö toi ruuvata irti että renkaan saa vaihdettua jos sellainen tarve tulee. Noita etutelineitä kun en ole vielä löytänyt pahemmin sellaisia jotka ei tarvitsisi haarukan varressa valmiina olevia kiinnityspaikkoja, mulla kun ei niitä ole ja tuo näköjään kiinnitetään yläosasta tuollaisilla lenkeillä haarukan ympäri.

    VastaaPoista
  4. Jep, putki menee just navan kohdalta (ainakin mun kahdessa pyörässä), joten telineen joutuu irrottamaan jos renkaan haluaa irti. Täällä on muita hieman vastaavia telineitä, joskaan ei yhtä halpoja: http://www.chainreactioncycles.com/Categories.aspx?CategoryID=312

    VastaaPoista